Vochtbestrijding in de badkamer

Problemen met vocht kunnen overal in het huis ontstaan, maar een van de ruimtes waar het grootste risico hierop bestaat, is de badkamer. Zeker wanneer er een douche aanwezig is in de badkamer stijgt de luchtvochtigheid zeer frequent tot een vrij hoge waarde.

Risico op vochtproblemen

Het is dan ook van belang dat er maatregelen worden getroffen om het risico op vochtproblemen zo beperkt mogelijk te houden. Vochtbestrijding in de badkamer moet in een vroeg stadium ingezet worden om grotere problemen te voorkomen. Vooral in een vochtige badkamer zijn de omstandigheden voor bacteriën en schimmels ideaal. Voor je het weet zit de hele badkamer er vol mee, doordat ze vrij snel kunnen groeien.

Ventilatie in de badkamer

In principe is het vooral van belang dat de ventilatie in de badkamer op orde is. Wanneer er voldoende ventilatie aanwezig is, zal de luchtvochtigheid snel dalen doordat de lucht simpelweg uit de ruimte weggedreven wordt. De vochtige lucht krijgt dan niet de kans om stil te hangen en op de muren, op de vloer of op het plafond te slaan.

Een bijkomend nadelig effect hiervan is dat er een vieze vochtgeur komt te hangen in de badkamer. Die trekt dan bijvoorbeeld in alle handdoeken en washandjes. Om dit alles tegen te gaan, moet de ventilatie dus in orde zijn en regelmatig gecheckt worden. Dit kan simpelweg al opgelost worden door altijd een raampje open te zetten na het douchen of door consequent de afzuiging te gebruiken. In veel badkamers gebeurt dit tegenwoordig automatisch, waardoor er steeds minder omkijken naar is.

 

Written By maantje